Press Release | Les memòries de l’Orgull a Europa

  • L’Observatori Europeu de Memòries organitza una jornada internacional a la Universitat de Barcelona per debatre les memòries de les lluites LGBTI+ a Europa amb la participació d’activistes, acadèmics i autoritats locals i internacionals;
  • La professora honorífica d’art públic i memòria a la Universitat der Künst de Berlín, Stefanie Endlich, tractarà sobre els monuments als gais i les lesbianes a Europa a la conferència inuagural;
  • A la tarda, es projectarà la película “Gran Llibertat”, premi del jurat Un Certain Regard del Festival de Cannes 2021, que posteriorment serà comentada amb l’assistència pel seu guionista, Thomas Reider;
  • Una taula local reunirà a les activistes Mercè Otero Vidal, Sofia Bengoetxea Sabaté, Maria Giralt Castells, i Katy Pallàs Picó en un debat sobre les lluites i conquestes de les lesbianes cis, trans i no binàries;
  • L’activitat tindrà lloc el 21 de juny a l’Aula Capella de la Universitat de Barcelona i serà clausurada per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia i Olmos.

L’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona proposa explorar i debatre el concepte de memòries subalternes a partir de les reflexions i experiències de les comunitats LGBTI+ a Europa. Ho farà amb veus que arriben des de l’activisme, l’acadèmia i el cinema, coincidint amb la setmana de l’Orgull i sumant-se així a les commemoracions de les lluites i els èxits de les comunitats LGBTI+ en la defensa dels seus drets sexuals i civils, drets col·lectius imprescindibles per a societats realment igualitàries.

La jornada “Memòries subalternes. Les lluites LGBTI+ a Europa” tindrà lloc el dia 21 de juny del 2022 de les 9:30 h. a les 20:00 h. a l’Aula Capella de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. És una activitat gratuïta i oberta a tota la ciutadania, per a la qual es recomana inscripció prèvia. Totes les presentacions comptaran amb servei de traducció simultània a la sala i seran emeses en directe pel canal de Youtube de l’EUROM. La pel·lícula “Gran Llibertat” serà projectada exclusivament a la sala, en versió original i amb subtítols en castellà.

Continguts de la jornada

Entenem per memòries ‘subalternes’ aquelles relacionades amb determinats grups socials que històricament han estat silenciats o marginats – per gènere, raça, sexe, orientació sexual, condició social i altres discriminacions subjectives. El concepte neix de la intersecció entre els estudis feministes i de gènere i els estudis de memòria, i sol ser introduït a partir de treballs com Can the Subaltern Speak?, de la filòsofa Gayatri Chakravorty Spivak.

Les memòries subalternes seran abordades de manera transversal al llarg de quatre sessions d’aquesta primera jornada que començarà a les 9:30 h. amb intervencions de benvinguda per part de Montserrat Puig Llobet, vicerectora d’Igualtat i Gènere de la Universitat de Barcelona, Nadège Defrère, cap de l’equip per a la No Discriminació, DG Justícia, Comissió Europea, i  Xavier Florensa, director general de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat de Catalunya.

La conferència inaugural s’niciarà a les 10:00 h. i abordarà els processos creatius darrere els principals monuments als gais i lesbianes erigits arreu d’Europa, com ara l’Homomonument d’Amsterdam, el primer en recordar les víctimes de la persecució del nazisme i de tots els règims autoritaris. La xerrada serà a càrrec d’Stefanie Endlich, professora honorífica d’art públic a la Universitat de les Arts de Berlín (UdK), i destacarà els debats estètics, les formes que adquireixen les memòries LGBTI+, a l’espai públic.

La sessió del matí seguirà amb la taula internacional “Shantay et quedes: a qui recordem i a qui deixem de recordar”, que començarà a les 12:00 h. i ens endinsarà en les històries i memòries queer a Polònia, Itàlia i Espanya a partir dels resultats de recerques de tres investigadors de l’European University Institute. El títol recupera una expressió dels balls queers del 80 a Nova York, popularitzada per Ru Paul al seu concurs televisiu estrenat l’any 2009, RuPaul’s Drag Race. Kamil Karczewski ens aproparà a la nova investigació de la història queer a Polònia, recordant al públic que el país, avui submergit en un context polític dominat per una extrema dreta homòfoba, va ser un dels primers d’Europa a despenalitzar l’homosexualitat. Riccardo Bulgarelli se centrarà en les històries i els records queer italians, “lloc d’interacció on les cronologies i narracions històriques es defineixen, es modifiquen i es disputen una i altra vegada”. Finalment, Moisés Fernández Cano posarà a debat algunes claus per repensar la història del queer a Espanya des del local i l’ordinari, recuperant espais oblidats de la nostra memòria col·lectiva.

La pel·lícula “Gran llibertat” (Àustria, 2021) serà projectada a partir de les 15:30 h., seguida d’una conversa amb Thomas Reider, coguionista de la cinta juntament amb el director, Sebastian Meise. Presentada l’any passat al Festival de Cannes, on va rebre el premi del jurat Un Certain Regard, “Gran Llibertat” ens situa a l’Alemanya de la postguerra, on Hans és empresonat una i altra vegada per ser homosexual. A causa del paràgraf 175 del codi penal alemany, el seu desig de llibertat és sistemàticament destruït. L’única relació estable i que durarà per tota la vida serà amb el seu company de cel·la, Viktor, un assassí convicte. Pel director, la pel·lícula “narra la història d’un destí tràgic en una era on l’amor és tractat com un crim”. Segons la crítica, “tot i que crema d’indignació per la injustícia que es va perpetrar durant tants anys, “Gran Llibertat” és també una història d’amor, un estudi de personatges notable i una meditació absorbent sobre com afecta l’ànima l’empresonament a llarg termini per un crim que no és un crim”.

La darrera taula rodona de la jornada posarà el focus en les lluites de les lesbianes a Catalunya des de la perspectiva de la història i la memòria de l’activisme de lesbianes cis, trans i no binàries, que han fet de la seva pròpia existència una lluita pel seu dret a ser i conquerir espais en els quals no se les esperava. El debat serà moderat per la presidenta de les famílies LGBTI, Katy Pallàs Picó, i comptarà amb la participació de Mercè Otero Vidal (Ca la Dona i Xarxa Feminista), Sofia Bengoetxea Sabaté (monja budista i activista trans* a EnFemme), i Maria Giralt Castells (Gayles.tv, vicepresidenta de la Cambra LGBTIQ i directora de Social Pride Barcelona).

La jornada serà clausurada pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia i Olmos, i la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge i Mestre.


Organitza: Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, i el cofinançament del Programa Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors de la Unió Europea (CERV).


Dossier i programa


Date Press

17/06/2022
Share This
Skip to content