UNA EXPOSICIÓ ITINERANT SOBRE LA REPRESSIÓ SIMBÒLICA

L’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) i el projecte Art Públic i Memòria de la Universitat de Barcelona coordinen aquesta exposició itinerant sobre la repressió simbòlica del franquisme. La mostra es presenta a l’interior d’un contenidor de fusta amb l’objectiu d’interpretar la violència real i simbòlica del franquisme retornant temporalment aquests elements a l’espai públic en un nou context i com una cosa aliena a una societat democràtica, sense ambigüitats sobre la seva iconografia feixista.

La repressió de la dictadura Franquista va adoptar diverses formes en el moment de fer-se present a les diferents ciutats. Una d’elles era l’ús extensiu de la simbologia feixista, la qual establia una jerarquia de control territorial. Això es feia visible en els noms dels carrers, en les plaques d’habitatge, els monuments, i molt especialment en els espais de control i repressió del règim. Molts d’aquests elements avui han desaparegut, han estat eliminats, emmagatzemats o bé resignificats durant la democràcia.

Algunes ciutats com Barcelona van començar a retirar la simbologia franquista i reemplaçar els noms de carrers més explícits en els anys 80, però en la segona dècada de 2000 encara hi havia plaques i alguns monuments commemoratius per a ser retirats o reinterpretats. En altres ciutats espanyoles, aquest treball va començar a desenvolupar-se més recentment.

PROPOSTA D’ITINERÀNCIA

CONTINGUT

Part dels continguts estan produïts, però és necessària la recerca i la producció de continguts propis, així com l’adaptació del mapa geolocalitzat de l’àmbit d’estudi. Es treballarà amb un/a expert/a documentalista local.

El nou contingut es desenvoluparà i organitzarà en col·laboració amb els socis locals del projecte.

 

CALENDARI DE PRODUCCIÓ

D’un a quatre mesos des de la contractació, segons la dimensió específica de la recerca local a desenvolupar. Els continguts seran exposats i posteriorment publicats amb finalitats de recerca i difusió.

 

 CONTENIDORS

Hi ha disponibles dos contenidors per a la itinerància.

TRANSPORT

Per a traslladar i transportar el contenidor estàndard és necessari un camió ploma.

DIMENSIONS

Tancat: 2’90m (Alt) – 6,04m (Llarg) 2’54m (Ample)
Obert: 2’90m (Alt) – 12,08m (Llarg) – 2’54m (Ample)

Pes: 3.000 Kg

Pantalla: 65″

SEGURETAT I ACCESIBILITAT

  • Es requereix vigilància
  • Es requereis accés a la xarxa elèctrica
  • El contenidor està adaptat a persones amb movilitat reduïda

El contenidor pot tancar-se a la nit i mantenir-se obert durant les hores d’exposició

 

Idea original i direcció

Jordi Guixé i Núria Ricart

DESENVOLUPAMENT TÈCNIC I ARTÍSTIC

Núria Ricart i Violeta Bofarull

Disseny web

Carles Mestre

Documentació

Ricard Conesa (coordinació)

Disseny gràfic

Gerard Miquel

Mapes

Marc Coromines

promou

suport

Contacte

c/ Melcior de Palau, 140, Barcelona
[email protected]
Veure mapa