NdP: Un cicle d’activitats reflexiona sobre les memòries feministes a Barcelona

Del 2 al 10 de març de 2021, l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona organitza tres activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones (8 de març), sota el títol “Memòries feministes”.

El dimarts 2 de març a les 12 h es presentarà l’exposició itinerant «Dones i infants en una Europa en Guerra (1914-1949)», que es pot visitar a La Model fins al mes de maig. La mostra se centra en les infàncies en els conflictes bèl·lics europeus, en la mobilització i el compromís humanitari de les dones, i en el llarg camí de construcció de la memòria des de la història. El seu objectiu és atreure l’atenció sobre la importància de la solidaritat i la humanitat en una de les èpoques més convulses de la història d’Europa en el segle XX.

Aquest passat europeu encara recent proposa una reflexió sobre el present marcat també per conflictes bèl·lics, catàstrofes mediambientals, violència, fam i persecucions que obliguen a desplaçaments forçats de població i a la seva supervivència en contextos molt difícils. A tot això, cal afegir la pandèmia provocada per la COVID-19 que, una vegada més, incideix amb major força en les persones més vulnerables i desemparades.

Organitzada en el marc del projecte europeu MIGRAID – Migracions i Ajuda Humanitària a Europa (1914-1949), liderat per la UNED, a Barcelona l’exposició és promoguda per l’EUROM-Fundació Solidaritat UB i la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

El Globus Vermell | EUROM

La segona activitat consisteix en un diàleg en línia al voltant de les vides d’algunes de les dones que passaren per la presó de les Corts durant el franquisme. «Memòries Feministes. Vides, dones, presó» tindrà lloc el dimarts 09 de març a les 18 h al canal de Youtube de l’EUROM.

El diàleg comptarà amb la participació de la historiadora Nàdia Varo, presentant el seu darrer llibre sobre la vida de l’activista antifranquista Laia Berenguer, i de la cineasta Carolina Astudillo, qui presentarà el curtmetratge “El rumor de las olas”,  documental inèdit a partir de fragments biogràfics de Maria Salvo, Carme Claramunt i Julia Romera. L’activitat é coorganitzada per la Plataforma Futur Monument Presó de les Corts, i serà moderada per Núria Ricart, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i coautora del Monument a la presó de les Corts.

A la darrera proposat del cicle es presentaran els resultats del taller pilot «Rap per la memòria», desenvolupat entre els mesos de novembre i desembre del 2020 amb l’alumnat de segon any de batxillerat de l’Escola d’Art La Industrial de Barcelona i amb la col·laboració de l’escola popular Versembrant. Entre els temes triats per l’alumnat, els feminismes van ser protagonistes. El debat es donarà al voltant de les memòries que ressonen entre les noves generacions quan parlen de dones i feminismes.

Aquesta activitat en línia inclourà la presentació de les cançons i materials de difusió desenvolupades per l’alumnat. Hi intervindran la historiadora d’art Cayetana Gomis, professora que va coordinar el projecte al centre educatiu, i Alba Martínez a.k.a. Bittah, MC i tallerista de Versembrant. La moderació anirà a càrrec de Laia Gallego-Vila, investigadora del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Date Press

01/03/2021
Share This
Skip to content