Barcelona acull una reunió d’especialistes en patrimoni “incòmode” a Europa

  • Des d’avui fins el 22 d’octubre, el grup de treball de l’Acció Dissonant Heritage del Partenariat Europeu per a la Cultura i el Patrimoni Cultural de l’Agenda Urbana per a la Unió Europea, es reuneix a Barcelona per posar en comú l’evolució de l’informe final amb l’estat de la qüestió sobre el patrimoni “incòmode” a Europa;
  • Format per 30 membres, incloent-hi representacions de ciutats, regions i institucions europees, el Partenariat està coordinat pel Ministeri d’Interior alemany (BMI), l’Agència Governamental Nacional de Cohesió Territorial italiana i el Ministeri de Cultura italià;
  • La trobada de Barcelona va ser organitzada conjuntament amb l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, membre del grup de treball, i amb la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelo

Barcelona, 20 d’octubre de 2021 – El grup de treball sobre patrimoni “incòmode” del Partenariat Europeu per a la Cultura i el Patrimoni Cultural de l’Agenda Urbana per a la Unió Europea es reuneix a Barcelona els dies 20, 21 i 22 d’octubre. La trobada comptarà amb la participació presencial i en línia de 40 experts i expertes en memòria, cultura i patrimoni i té com a objectiu posar en comú els resultats del procés de treball iniciat al juliol del 2020 i  desenvolupar un informe final recollint un conjunt d’eines pràctiques i recomanacions polítiques al voltant de l’anomenat patrimoni “incòmode” o “dissonant”.

La sessió de benvinguda tindrà lloc avui, 20 d’octubre, a l’auditori de l’antiga presó La Model i es podrà seguir en directe, de 15 h a 18 h, en aquest enllaç. Abans de l’inici de l’emissió, els i les assistents a la reunió visitaran l’antiga presó, un dels casos d’estudi inclosos a l’informe.  Posteriorment seran rebut per la cap de gabinet de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Àngels Llorens, pel sotsdirector de la Direcció General de Política regional i urbana de la Comissió Europea, Normunds Poppens, i per la Secretària d’Estat al Ministeri Federal d’Interior Construcció i Comunitat, Anne Katrin Bohle. El cap de projectes del Ministeri Federal de l’Interior alemany i director de l’Acció Dissonant Heritage, Jan Schultheiß, presentarà el marc institucional de l’acció.

Després de la benvinguda per part de les autoritats, Petra Potz i Nils Scheffler, experts en assessorament i investigació sobre desenvolupament urbà i planificació del territori al programa europeu Urbact, presentaran els primers resultats del document sobre el qual es treballarà durant la trobada. Seguidament, Carola Hein, professora d’Història de l’Arquitectura i Urbanisme a TU Delft, proferirá la conferència inaugural “Històries poli-vocals i la creació del patrimoni (incòmode): perspectives globals”. La sessió finalitzarà amb una taula rodona en la qual intervindraan Laura Hagemann-Arellano  de part de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea; Caroline Fernolend, representant de Faro Network; Alessia Mariotti, del l’associació ATRIUM – Architecture of Totalitarian Regimes in Europe’s Urban Memory; Tsjalling Wierdsma, consultor de l’Ajuntament d’Amsterdam; i Jordi Guixé, director de l’EUROM. A la seva intervenció, Guixé comentarà els trets bàsics del projecte museològic que s’està elaborant des de l’EUROM i la Regidoria de Memòria Democràtica per convertir la quarta galeria de La Model en equipament memorial, una reivindicació ciutadana que arrencava en el marc de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model.

El 21 d’octubre, els participants es reuniran a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona per avançar en l’elaboració de l’informe. El document servirà com a punt de partida per desenvolupar recomanacions addicionals per a la UE, els estats membres i els municipis sobre el patrimoni “incòmode”. La sessió de treball finalitzarà amb l’assistència al concert públic “Música i Política”, que es realitzarà a les 18h30 a l’aula Capella de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.

La trobada, organitzada pel Ministeri Federal de l’Interior alemany (BMI), per l’Institut Federal per a la Investigació de l’edificació, els afers urbans i el desenvolupament espacial (BBSR) i per l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, finalitzarà el divendres 22 d’octubre amb una visita guiada al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc.

Date Press

20/10/2021
Share This
Skip to content